Istoria Primelor Retete De Pizza

Cum au aparut primele retete de pizza

Pizza a trecut prin 3000 de ani de schimbari si evolutie culinara pentru a ajunge atat de delicioasa si intr-o varietate atat de mare de retete asa cum este azi. Denumirea de pizza isi are originea in limba italiana din cuvantul “pizziare”.

Rosiile au fost aduse in Italia pentru prima data in anul 1522 din America de Sud. La inceput se credea ca rosiile sunt otravitoare datorita culorii. Insa norocul a facut ca in secolul 17 taranii, saraci si manati de nevoie, sa treaca peste indoieli si sa inceapa sa le consume. Ei au inceput sa le adauge la aluatul de paine dand nastere astfel primei retete de pizza.

Odata cu cresterea popularitatii rosiilor, mozzarella isi face simtita prezenta. Mozzarella a aparut in Italia dupa ce bivolul a fost importat din India in secolul 7. Pe atunci mozzarella se prepara doar din apa si lapte de bivolita. Popularitatea ei a crescut foarte incet pana a doua jumatate a sec 18. Insa rosiile si mozzarella s-au folosit impreuna ca ingrediente intr-o reteta de pizza abia in anul 1889.

In 1889, un patron de taverna italieneasca pe nume Don Raffaele Esposito a venit cu ideea unei retete de pizza care sa includa rosii, mozzarella si busuioc. Aceste ingrediente au fost folosite impreuna pentru ca purtau culorile steagului Italiei. El a numit-o Pizza Margherita dupa regina Italiei de atunci, Margherita Teresa Giovanni.

In a doua jumatate a secolului 19, pizza a migrat in America odata cu italienii. Pana la sfarsitul secolului imigrantii italieni au inceput sa isi deschida brutarii unde preparau si pizza. Gennaro Lombardi a deschis prima pizzerie adevarata din SUA in anul 1905 in New York in partea orasului cunoscuta sub numele de “Little Italy” (Mica Italie).

Aceasta este, pe scurt, istoria delicioasa a primelor retete de pizza. Pe langa faptul ca este savuroasa, pizza este si foarte usor de preparat. Ai la dispozitie pe acest blog multe astfel de retete, astfel incat nu imi mai ramane decat sa iti urez Pofta Buna!

3 comentarii:

Al Forno spunea...

foarte buna reteta. Multumesc

livrare pizza sector 4 spunea...

Cele mai bune retete de pizza!

pizza delivery dublin 6w spunea...

Multumesc mult pentru aceasta reteta, am incercato si chiar a iesit.

Trimiteți un comentariu