Aluat pentru pizza clasic


Ingrediente:

* 2 pachete de drojdie uscata
* 1 1/2 cana cu apa calduta
* 4 cani de faina
* 1 lingurita de sare
* 1/2 lingurita de zahar
* 1 lingura de ulei de măsline



Indicatii:

Dizolva drojdia în apa intr-un bol timp de 5 minute, amestecand ocazional.
Intr-un bol mai mare amesteca faina, sarea, zaharul si uleiul. Sapa cu o mana o gaura in centru amestecului de faina unde va veni turnata drojdia dizolvata.

Cand drojdia este dizolvata in apa toarn-o in gaura facuta mai devreme in bolul cu faina.

Incepi sa framanti usor aluatul, aducand faina spre centrul castronului si creste treptat viteza de framantare.

In cazul in care aluat devine uscat, mai adauga putina apa. Daca acesta devine lipicios, mai adauga faina.
Framanta puternic pana cand aluatul devine neted si elastic. Ruleaza-l in forma de minge si acopera-l cu o carpa umeda. Lasa-l sa creasca pentru aproximativ 20 de minute intr-un loc cald. Bate aluatul usor cu palma pentru a elimina aerul format in timpul dospirii.

Ruleza aluatul din nou in forma de minge si pune-l intr-un bol uns cu ulei. Unge-l cu ulei si pe desupra. Acopera-l cu folie de plastic si pune-l în frigider.

Atunci cand vrei sa il folosesti, pune o bucata de aluat pe un fund sau pe blatul mesei presarat cu faina.
Aplatizeaza-l folosind un facalet. Pune aluatul intr-un strat uniform pe o hartie de copt unsa sau o tigaie de pizza formand un cerc de circa 30 de centrimetri cu margini mai groase decat in mijloc.

Deasupra vei pune toppingul tau favorit si il dai la cuptor pana cand aluatul devine auriu. Acum ca ai vazut ce usor se prepara aluatul de pizza nu iti ramane altceva de facut decat sa incerci diferitele retete de pizza din acest blog impreuna cu acest aluat.

Multa sanatate, pe data viitoare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu