Pizza Fara Drojdie

Sunt multe motive pentru care ai vrea sa prepari aluat de pizza fara drojdie. Uneori nu ai timp sa astepti ca aluatul sa creasca. Alteori nu mai ai drojdie prin casa dar totusi vrei pizza. Acest tip de aluat iti este la indemana atunci cand te afli in astfel de situatii. Uneori oamenii exclud drojdia din retete din motive religioase sau din cauza alegiilor la drojdie. Acesti oameni nu se pot bucura de pizza decat daca isi prepara singuri un blat de pizza fara drojdie.

Spre deosebire de aluatul cu drojdie, aluatul de pizza fara drojdie nu va creste la fel de mult, va avea textura in mica parte asemanatoare cu cea a unui biscuite, iar gustul este putin sec. Poti compensa pentru aceste aspecte folosind praf de copt in locul drojdiei si poti adauga ierburi sau praf de usturoi in reteta de aluat fara drojdie. Oregano este o optiune buna si la fel si amestecul de oregano cu busuioc. Experimenteaza putin pentru a afla ce iti place.

Blatul de pizza fara drojdie poate fi congelat pentru folosiri viitoare. Pentru asta framanta aluatul in forma de pizza, ca atunci cand vrei sa il pui in cuptor. Acopera aluatul in folie si pune-l in congelator. Poti face mai multe blaturi mai mici, sa le pui unul peste altul cu folie intre ele sa nu se lipeasca, sa le infoasori impreuna in folie si sa le depozitezi in congelator. Blatul de pizza astfel depozitat poate rezista pana la 3 luni. Cand vrei sa le folosesti le poti dezgheta sau nu. Blatul se va dezgheta oricum in timp ce cuptorul se preincalzeste.

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 cesti de faina
  • 2 lingurite de praf de copt
  • 1 lingurita de sare
  • 2 lingurite de ulei
  • 2/3 ceasca de lapte (daca vrei sa iasa mai pufos)

Prepararea blatului de pizza fara drojdie:


Amesteca ingredientele intr-un bol si framanta pana cand aluatul se prinde, devine fin si elastic. Daca aluatul devine lipicios unge-l putin cu ulei. Iar daca este subtire mai adauga putina faina si continua sa framanti. Acum poti pune toppingul tau preferat urmand aceste retete pizza. Sau il poti congela pentru consum asa cum am scris mai sus. Iti urez pofta buna.

Aluat Pizza Pufos

Daca preferi ca blatul tau sa fie facut din aluat de pizza pufos, afla ca reteta este simpla si foarte usor de urmat.


Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 4 cesti de faina
  • 1 lingurita de sare
  • ¾ ceasca de lapte
  • 1 pachet mic de drojdie
  • 4 oua batute
  • ½ ceasca de unt


Preparare aluat de pizza pufos:


Incepi prin a amesteca faina si sarea impreuna intr-un bol. Acum cu mana sapa o mica gaura in mijlocul amestecului de sare si faina. In gaura toarna laptele incalzit si presara drojdia peste lapte. Acum asteapta pana ce drojdia se dizolva complet in lapte. Dupa ce drojdia s-a dizolvat putem relua prepararea aluatului pufos de pizza adaugand ouale batute. Amesteca si framanta aluatul pana cand acesta devine fin si elastic. Acum amesteca aluatul obtinut cu untul pana cand aluatul devine din nou omogen. Cu un prosop acopera aluatul si aseaza-l intr-un loc calduros sa creasca timp de vreo 40 minute. Poti pastra acest aluat de pizza pufos intr-o folie/punga de plastic la frigider.

Acum te poti bucura de o pizza pufoasa oricand iti doresti una alegand din varietatea de retete pizza disponibile pe acest blog.

Istoria Primelor Retete De Pizza

Cum au aparut primele retete de pizza

Pizza a trecut prin 3000 de ani de schimbari si evolutie culinara pentru a ajunge atat de delicioasa si intr-o varietate atat de mare de retete asa cum este azi. Denumirea de pizza isi are originea in limba italiana din cuvantul “pizziare”.

Rosiile au fost aduse in Italia pentru prima data in anul 1522 din America de Sud. La inceput se credea ca rosiile sunt otravitoare datorita culorii. Insa norocul a facut ca in secolul 17 taranii, saraci si manati de nevoie, sa treaca peste indoieli si sa inceapa sa le consume. Ei au inceput sa le adauge la aluatul de paine dand nastere astfel primei retete de pizza.

Odata cu cresterea popularitatii rosiilor, mozzarella isi face simtita prezenta. Mozzarella a aparut in Italia dupa ce bivolul a fost importat din India in secolul 7. Pe atunci mozzarella se prepara doar din apa si lapte de bivolita. Popularitatea ei a crescut foarte incet pana a doua jumatate a sec 18. Insa rosiile si mozzarella s-au folosit impreuna ca ingrediente intr-o reteta de pizza abia in anul 1889.

In 1889, un patron de taverna italieneasca pe nume Don Raffaele Esposito a venit cu ideea unei retete de pizza care sa includa rosii, mozzarella si busuioc. Aceste ingrediente au fost folosite impreuna pentru ca purtau culorile steagului Italiei. El a numit-o Pizza Margherita dupa regina Italiei de atunci, Margherita Teresa Giovanni.

In a doua jumatate a secolului 19, pizza a migrat in America odata cu italienii. Pana la sfarsitul secolului imigrantii italieni au inceput sa isi deschida brutarii unde preparau si pizza. Gennaro Lombardi a deschis prima pizzerie adevarata din SUA in anul 1905 in New York in partea orasului cunoscuta sub numele de “Little Italy” (Mica Italie).

Aceasta este, pe scurt, istoria delicioasa a primelor retete de pizza. Pe langa faptul ca este savuroasa, pizza este si foarte usor de preparat. Ai la dispozitie pe acest blog multe astfel de retete, astfel incat nu imi mai ramane decat sa iti urez Pofta Buna!