Pizza cu ciuperci si otet balsamic

Ingrediente:

* 1 aluat de pizza
* 1/4 ceasca ulei de măsline
* 1/2 kilograme de ciuperci proaspete albe, feliate
* 1/4 ceasca felii subtiri de ceapa rosie
* 2 linguri de usturoi taiat în felii subtiri
* 2 linguri de otet balsamic
* 1 lingura cimbru tocat frunze proaspete sau 1 lingurita de cimbru uscat
* 1 lingurita de sare
* 1/4 lingurita de piper macinat
* 1/3 ceasca de sos pesto
* 1 ceasca branza maruntita Fontina
* 1/3 cana ardei iute


Indicatii:

Incalzeste cuptorul la 230 grade celsius. Unge tava cu ulei si intinde aluatul in ea. Folosind o furculita, perforeaza aluatul cu mici gaurele. Coace blatul pana cand coaja devine aurie, 10 - 12 minute, apoi pune-l deoparte.

Între timp, intr-o tigaie mare la foc mediu spre mare incalzeste uleiul de masline pana incepe sa fumege. Adauga ciupercile, ceapa si usturoiul si gateste-le, amestecand ocazional, pana cand ciupercile devin aurii (cam 5 minute). Adauga otet balsamic, cimbru,
sare şi piper negru. Gateste si amesteca pana cand lichidul se evapora aproape complet (1-2 minute).

Sosul il poti prepara foarte simplu si repede urmand reteta de sos presto traditional.
Intinde sosul pesto peste blatul de pizza. Apoi presara 1/2 ceasca de branza, pune
ardeiul iute, amestecul de ciuperci prajite si restul de 1/2 ceasca branza. Pune totul la cuptor pana cand branza se topeste (cam 10 minute).

Sos Pesto Traditional


Ingrediente:

*1 cana de busuioc proaspat
*1/4 ceasca de branza Pecorino proaspata rasa
*1/3 ceasca de parmezan proaspat ras
*2/3 ceasca de ulei de masline extra-virgin
*1/2 ceasca de nuci de pin sau nuci clasice
*2 catei de usturoi zdrobiti
*sare


Indicatii:

Paseaza intr-un blender busuiocul, usturoiul, nucile si sarea pana obtii un piure.
Adauga usor ulei de masline, in timp ce blenderul inca paseaza, pana la omogenizare.
Opreste blenderul si amesteca piureul obtinut cu branza rasa.
Sosul este acum gata pentru a fi servit, pastreaza-l în frigider sau congelat.

Pizza Prosciutto cu tomate

Ingrediente:

* 1 conserva cu sos de tomate; (aprox 200 ml)
* 1 lingurita de condimente italienesti
* 1 catel de usturoi tocat marunt
* 3 cesti cu mozzarella rasa sau branza Fontina
* 1 ceapa mica, taiata în inele
* 1/4 ceasca de parmezan ras
* 2 linguri de busuioc tocat
* 400 grame de Prosciutto
* 2 roşii mari

Pentru aluat foloseste una din retele de aluaturi din stanga sau poti folosii aceasta reteta de aluat clasic. Sau bineinteles un blat din comert, sunt destul de ieftine.



Indicatii:

Pune tava in cuptur in pozitia cea mai joasa. Pune hartie de copt unsa peste si incalzeste cuptorul la 220 grade Celsius.
Amesteca sosul de tomate cu condimentele italienesti si usturoiul. Taie feliute subtiri de prosciutto.
Aseaza in cuptor pe hartia de copt aluatul si pune deasupra amestecul de sos de tomate, ceapa si branza Fontina.
Acum adauga busuiocul, feliile de prosciutto, rosiile tocate si parmezan deasupra.

Pune totul la cuptor pentru 15-20 de minute sau pana cand blatul de vine maro-auriu.
Asta este tot, iti tin pumnii sa iti iasa perfecta si iti urez pofta buna.

Multa sanatate, pe data viitoare

Aluat pentru pizza clasic


Ingrediente:

* 2 pachete de drojdie uscata
* 1 1/2 cana cu apa calduta
* 4 cani de faina
* 1 lingurita de sare
* 1/2 lingurita de zahar
* 1 lingura de ulei de măsline



Indicatii:

Dizolva drojdia în apa intr-un bol timp de 5 minute, amestecand ocazional.
Intr-un bol mai mare amesteca faina, sarea, zaharul si uleiul. Sapa cu o mana o gaura in centru amestecului de faina unde va veni turnata drojdia dizolvata.

Cand drojdia este dizolvata in apa toarn-o in gaura facuta mai devreme in bolul cu faina.

Incepi sa framanti usor aluatul, aducand faina spre centrul castronului si creste treptat viteza de framantare.

In cazul in care aluat devine uscat, mai adauga putina apa. Daca acesta devine lipicios, mai adauga faina.
Framanta puternic pana cand aluatul devine neted si elastic. Ruleaza-l in forma de minge si acopera-l cu o carpa umeda. Lasa-l sa creasca pentru aproximativ 20 de minute intr-un loc cald. Bate aluatul usor cu palma pentru a elimina aerul format in timpul dospirii.

Ruleza aluatul din nou in forma de minge si pune-l intr-un bol uns cu ulei. Unge-l cu ulei si pe desupra. Acopera-l cu folie de plastic si pune-l în frigider.

Atunci cand vrei sa il folosesti, pune o bucata de aluat pe un fund sau pe blatul mesei presarat cu faina.
Aplatizeaza-l folosind un facalet. Pune aluatul intr-un strat uniform pe o hartie de copt unsa sau o tigaie de pizza formand un cerc de circa 30 de centrimetri cu margini mai groase decat in mijloc.

Deasupra vei pune toppingul tau favorit si il dai la cuptor pana cand aluatul devine auriu. Acum ca ai vazut ce usor se prepara aluatul de pizza nu iti ramane altceva de facut decat sa incerci diferitele retete de pizza din acest blog impreuna cu acest aluat.

Multa sanatate, pe data viitoare.

Bun venit!

Bun venit prietene!

Aici vei gasi o multime de retete de pizza, baturi de pizza si sosuri pentru pizza.
Retetele le vei gasi in partea stanga in bara de navigare.
Daca esti interesat de istoria aparitiei pizza, in continuare ai un fragment de pe wikipedia.



Scurt istoric al pizzei

Pizza este originara din Italia, dar astazi se gaseste oriunde in lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mancare.
Istoria pizzei a inceput o data cu aducerea rosiilor in Europa din America, in secolul XVI. La inceput insă s-au banuit a fi otravitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. In secolul XVIII saracii din Napoli obisnuiau sa puna sos de rosii peste painea lor plata. Asa s-a nascut pizza. Cu timpul a castigat popularitate si turistii veneau special in zonele sarace din Napoli pentru a gusta diversele retete de pizza.

Prima pizzerie, "Antica Pizzeria Port’Alba", s-a deschis pe la 1830 la Napoli si este deschisa si astazi. Alexandre Dumas ne povesteste ca în anii acestia pizza este mancarea de baza în Napoli şi ca are ingrediente variate, cum ar fi branza, rosii, ulei si ansoa.

Alta pizzerie faimoasa este "Da Michele" (deschisa în 1870), unde multi considera ca ar fi singurele Pizza Marinara si Pizza Margherita. Marinara este prima reteta de pizza. Margherita a fost prima pe care s-a pus branza. Este atribuita lui Raffaele Esposito, care lucra la pizzeria "Pietro... e basta così" ("Pietro... si ajunge") (deschisa în 1880), care mai exista si astazi, sub numele de "Pizzeria Brandi". In Roma cea mai cunoscuta este "Da Baffetto".


Iti urez multa sanatate si spor la prepararea pizzei.
Pe data viitoare.







FreeWebSubmission.com